Beaconsfield sub text

Beaconsfield Motorway Service Area Amenities Building Junction 2 M40

Client: Swayfields

Location: Beaconsfield Motorway Service Area, Jcn 2, M40

Contract Value: £150,000

Number of Properties: 39 one-bedroom flats and a communal area

Scope of Works:
Facade - 325 m2 of Planer double glazed units comprising: 12mm Optifloat clear, toughened and heatsoaked glass and 6mm Pilkington K toughened and heatsoaked glass
Fins - 15mm Optifloat toughened and heat soaked glass with stainless steel fittings and vertical fin splices. Mild steel fin restraining boxes and root angles.
Other work - Mild steel goalpost frames to the door surrounds. Secondary supporting mild steel structure to the glass perimeter and supporting columns.

Beaconsfield Service Area at Junction 2 of the M40 represents the future of motorway services, providing quality amenities and high levels of comfort, whilst embracing the requirements of sustainable development.

Developed by Swayfields and designed by Architects, Design Group 3, Perhaps the most striking feature of Beaconsfield Service Area is its amenities building. A two-storey steel frame structure, The building features a double-height atrium which houses the food court.

It has a gently undulating roof, full height glass facade on two faces and a deep canopy to provide solar shading and weather protection for users. Allglass Facades, was commissioned to design, manufacture and install the structural glass facade.

325 m2 of structurally bolted insulated units were used in the façade which give excellent U values, keeps heat in the building and provide excellent light transmission and visibility.

The glazed facade does not rely on the building for support, – this is provided by ground based glass fins supported in restraining boxes.

Said a spokesman for Swayfields, the developers of Beaconsfield Service Station: “Our Architects created an open and accessible building for this, one of the largest motor service areas in the UK, and Allglass Facades have played a major part in helping to achieve this. The large glass facade is very welcoming; we are delighted with the way the project has turned out.